Шкотска


Референдум у Шкотској је показао како се изврће воља народа.
Изјашњавање грађана је вршено уз невероватан притисак и претње политичара и медија.
Енглеска краљица је морала да запрети прстом грађанима који намеравају да гласају за независност Шкотске. Читав свет је то гледао.

И? Ништа.

Референдум се одржавао у неравноправним условима. Немогућим.
Слично као избори у Мајданпеку.
Претње и уцене на све стране.
Тако је и Хрватска гласала за улазак у ЕУ.
Већина грађана је одлучила да Хрватска уђе у ЕУ. Та већина је износила око 25%.
Министарка спољних послова је дан уочи референдума запретила да пензионери неће добити пензије, уколико се не буду изјаснили за ЕУ.

Како се то понашање политичара зове?
Референдум је бесмислен, уколико се одвија у таквим условима.
Власт која држи све институције под својом контролом и све медије могу да наместе резултат који њима одговара. Нико у томе не може да их спречи.

На овај начин се обесмишљава демократија и воља грађана.
На овакав начин тоталитарна власт може дуго да влада. Избори су фарса. Референдум бацање новца. Превара бирача. Организована превара.

Уколико заиста хоћемо да будемо демократско друштво, онда треба променити изборни закон. Кривичним законом мора да се санкционишу све појаве обмањивања, прећења и притисака на бираче. Мора да се санкционише поткупљивање бирача и делење робе на дан избора.

Када прва политичка странка и њени политичари буду строго кажњени због нарушавања демократије, када им се буде забранило да се баве политиком и јавним послова, онда ће се увести ред у изборном процесу.

Залажем се за увођење политичког остракизма за све политичаре и њихове странке.
То је једини начин да се одбрани демократија.
То је једини начин да се одбране грађани од политичких манипулација.

Руски посматрачи су, одмах после завршетка избора у Шкотској, изашли са примедбама да је било велико кршења изборне воље грађана. То се види и на видео снимцима, који су почели да круже интернетом. Крађа гласова је омогућила да унионисти победе, јер су морали да победе.

Фамилији не одговара да се данас Шкотска, после 307 година губитка независности, поново осамостали. То би довело до краха Велике Британије. То би довело до краха ЕУ. Случај Шкотске би био заразан за све друге државе.

Европа се феудализује. То је једини начин да се државе ослободе челичног загрљаја Брисела. Комесари из Брисела не могу да задрже тај процес. Не могу као што нису могли да зауставе распад СССР и Југославије. Таква централизација није више могућа. Обесмишљава интересе сваке чланице ЕУ.

СССР и Југославија су били погрешно саткани, као што је погрешно постављена ЕУ. Уместо да економска рачуница покаже неопходност удруживанај, јер свако улази у заједници на основу својих интереса, централна власт присилном и погрешном економском политиком приморава чланице да спроводе њену политику. Таква унија није одржива на дуги рок Пре или касније мора да се распадне.

Боље је што пре. Касније је болно.
У Југословенском случају – крваво.

Шкотска је прошла.
Некако.
Ко је следећи?

Преузето са – http://www.dragas.biz

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s