Међународни камп у Омољици: Сви су позвани!

Аутор: Милена Раковац

Имам задовољство да најавим и међународни волонтерски камп који ће се одржати у Омољици. Они који не знају Омољица се налази на 15 км од Панчева, 30 км од Београда. Камп организује Месна заједница Омољице у партнерству са Младим истраживачима Србије, у периоду од 29. јула до 13. августа 2013. године. У кампу ће учествовати дванаест волонтера из земаља широм света, као и локални волонтери. За сада је потврђено учествовање волонтера из Француске, Шпаније, Енглске, Украјине, Чешке, Русије, Велса и Кореје.

Камп носи назив „ Sunflower “, из разлога што је сунцокрет препознатљив симбол Омољице и лого фестивала „Жисел“. „Жисел“ (Живот села) је фестивал аматерског филма и фотографије који се већ четири деценије одржава у Омољци, у првој недељи августа.

И сами смо сведоци у каквом нам је стању култура и да нам је систем вредности пољуљан. У последњих неколико година то се одразило и на сам фестивал, где је он као вишедеценијска манифестација почео да губи смисао под утицајем шаторске музике, рингишипла и осталих пропратних елемената сеоског вашара. Битно је да се не предамо и не изгубимо битку. Имамо оружје за одбрану од неукуса. Младост!

Циљ одржавања међународног волонтерског кампа јесте промоција и богаћење културног програма фестивала „Жисел“, стицање пријатеља, као и ширење мира и толеранције. Затим оно што недостаје овом селу је недовољно јак омладиниски активизам и туристичка промоција Омољице. И најважније: стварање контаката између гостију из иностранства и локалног становништва, као и разумевање народа, обичаја и култура. На овај начин волонтери постају део свакодневог зивота села, а не туристи.

Примарне активности волонтера тицаће се организације фестивала „Жисел“ (помоћ приликом пројекција филмова, отварања изложби, додела награда итд.). По завршетку фестивала волонтери ће свакодневно учествовати у сеосиким збивањима и дружити се са мештанима. Планиране су многобројне активности попут припремања представа, учење српских националних игара као и интеркултурално вече, где ће волонтери презентовати земљу из које долазе, упознајући мештане са музиком, храном, фолклором или са неком другом карактеристиком своје земље. Једна од занимљивих манифестација која за циљ има промовисање српске традиције и ручни рад зове се „Нит Србије“. Сви појединци и организације које се баве ручним радом имаће прилику да изложе своје радове на мини базару у Омољици. Предвиђена је и акција под називом „Плесом за културу“ на којој ће учествовати сви плесни клубови из Панчева и околине. Још једна манифестација која је најављена је „Музика – универзални језик“ на којој ће бендови, оркестри и певачи из локалне заједнице и околине имати прилику да Омољици поклоне једно музичко вече за памћење.

Сви сте позвани! Видимо се!

Извор: http://www.iserbia.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s