Адитиви ( шта се крије иза Е – бројева)

Адитивом се подразумева свака супстанца која се без обзира на њену хранљиву вредност не користи као намирница, нити представља карактеристичан састојак намирница, али се из технолошких разлога намерно додаје прехрамбеном производу у току производње, прераде, припреме, обраде, транспорта или чувања, при чему сама директно или индиректно преко својих међу производа, постаје састојак прехрамбеног производа.

-Адитиви су разврстани по следећим категоријама:

1. Боје

2. Конзерванси

3. Антиоксиданти

4. Киселине

5. Регулатори киселости

6. Згушљивачи

7. Стабилизаори

8. Емулгатори

9. Емулгујуће соли

10 .Средства за желирање

11. Хумектанти

12. Учвршљивачи

13. Средства против згрудњавања

14. Појачивачи арома

15. Средства против стварања пене

16. Средства за газирање

17. Пропелинти

18. Заслађивачи

19. Средства за повећање запремине

БОЈЕ– на паковању намирница пронаћи ћете под ознакама:

Е – 100  и  Е – 180

БЕЗОПАСНЕ БОЈЕ:

Е – 100, Е – 101, Е – 103, Е – 104, Е – 105, Е – 111, Е – 121, Е – 130. Е – 140 (хлороформ), Е – 150 (карамел), Е – 151, Е – 152, Е – 160 (каротеин), Е – 162 (цвекла), Е – 170, Е – 175, Е – 180.

СУМЊИВЕ БОЈЕ:

Е – 125, Е – 141, Е – 153, Е – 171, Е – 172, Е – 173.

ОПАСНЕ:

Е – 102, Е – 110 (цедевита бобмбоне), Е – 120, Е – 123 (гумене бомбоне ЈАКО ОТРОВНИ АДИТИВИ), Е – 124.

УЗРОКУЈУ КАРЦИНОМ:

Е – 123, Е – 131, Е – 142.

КОНЗЕРВАНСИ:

Е – 200 до Е – 290.

БЕЗОПАСНИ:

Е – 200, Е – 201, Е – 202, Е – 203, Е – 236, Е – 237, Е – 238, Е – 260, Е – 261, Е – 263, Е – 270 (млечна киселина), Е – 280, Е – 281, Е – 282, Е – 290.

СУМЊИВИ:

Е – 240, Е – 241.

ШТЕТНИ:

Е – 220, Е – 221, Е – 213, Е – 215, Е – 216, Е – 217, Е – 239.

АНТИОКСИДАНТИ И КИСЕЛИНЕ:

Е – 300 до Е – 321.

БЕЗОПАСНИ:

Е – 300 (Витамин Ц) аскорбинска киселина

Е – 301, Е – 303, Е – 305, Е – 306, Е – 307, Е – 308, Е – 309, Е – 322 ( лицитин) – Емулгатор, има га у кексима (добија се из соје која је овде углавном Генетски Модификована), Е – 325, Е – 326, Е – 327, Е – 331, Е -332, Е – 333, Е – 334 (винска киселина), Е – 335, Е – 336, Е – 337, Е – 382.

ШТЕТНИ АНТИОКСИДАНТИ:

Е – 311, Е – 312, Е – 320, Е – 321.

СРЕДСТВА ЗА ЖЕЛИРАЊЕ:

Пектин, Е – 440.

ЕМУЛГАТОРИ:

Е – 450, Е -452 (фосфати и поли пепсати), Е – 322 (лицити), Е – 460 (целилоза), Е – 461 (метил целулоза), Е – 466 (карбокси-метил-целулоза)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s